Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een behandeling van opgehoopt vocht in vooral armen of benen. De therapie is vooral gericht op het beperken en voorkomen van toename van het oedeem om de bewegingsmogelijkheden van de arm of het been te vergroten of in ieder geval te behouden. Oedeemtherapie bestaat uit voorlichting, manuele lymfdrainage, oefentherapie, aanleren van een goede ademhaling en hulpmiddelen als een elastische kous of lymfetaping.

 

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage bestaat uit bepaalde handgrepen om het vocht te bestrijden en verdere toename tegen te gaan. Het gaat hierbij vooral om oedeem in de armen of benen, maar ook kan oedeem in het gelaat en het halsgebied voorkomen. Daarna wordt de aangedane arm of been ingezwachteld om de vermindering van het oedeem te behouden, zodat tijdens de volgende behandeling het oedeem verder kan verminderen. 

Fysio Vlissingen is aangesloten bij MLDV. Dit is de vereniging van oedeemtherapueten, die werken volgend de methode Vodder. Elk jaar worden er na- en bijscholingen gegeven. Alle therapeuten die deze na- en bijscholing gevolgd hebben staan in het register van de MLDV. Zie www.MLDV.be. Zij die geen nascholing gevolgd hebben staan niet op deze lijst.

 

 

Oefentherapie

Tijdens een serie behandelingen krijgt u ook allerlei oefeningen om de beweeglijkheid van de gewrichten en de afvoer van het vocht te bevorderen. Deze oefeningen zult u ook thuis moeten doen. Andere oefeningen kunt u eigenlijk niet zonder hulp doen. Maar in onze oefenzaal bestaat de mogelijkheid om met speciale apparaten tóch zelfstandig te oefenen.

 

Ademhaling

Als oedeemtherapeut zijn we ook gespecialiseerd in de problemen waar u eventueel mee te maken kunt krijgen. Ook leren wij u een goede ademhaling aan in rust en bij activiteiten als lopen, sporten enzovoorts. De ademhaling is essentieel voor een goede afvoer van de lymfecirculatie en daar ontbreekt het nog wel eens aan.

 

Lymfetaping

De behandeling wordt vaak ondersteund door lymfetaping, die de afvoer tussen de behandelingen onderhoudt en extra stimuleert met zwachtelen. Stroken tape worden op een bepaalde manier aangebracht in het afvoergebied om de ingroei van nieuwe haarvaatjes te stimuleren.

 

Elastische kous

Als het maximale resultaat van de behandelingen is bereikt, dan wordt een elastische kous aangemeten. Een therapeutische elastische kous is een kous met een bepaalde druk. In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen, maar dat is niet juist want steunkousen geven alleen maar steun en geen therapeutische druk. Het aanmeten gebeurt door ons in onze praktijk, zodat de kous zo goed mogelijk is afgestemd op u en uw werkzaamheden. De kous wordt op maat voor u gemaakt. Tegenwoordig zijn deze in verschillende kleuren verkrijgbaar, dus saai zijn ze niet meer. Controle van de kous en de arm of het been wordt door ons hier in de praktijk of bij u thuis verzorgd.

 

Breiboezem

Stichting BreiBoezem heeft als doel vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie hebben ondergaan (Boezemdraagsters), GRATIS te voorzien van gebreide borstprothese(s). Deze gebreide borstprotheses zijn een goed alternatief voor siliconen borstprotheses. Ze zijn comfortabel  (lichtgewicht en ademend), wasbaar en voelen als ‘echt’ aan. Vrijwilligsters (Boezemvrienden) breien de borstprotheses van BreiBoezem. U vindt hier meer informatie. 

 

Heeft u een of twee borstamputaties ondergaan en wilt u weten of breiboezem iets voor u is? Er is een setje aanwezig bij Fysio Vlissingen. Wilt u wel even van tevoren bellen zodat we zeker weten dat wij er ook zijn om u te helpen? Bellen kan iedere werkdag tussen 9.00u en 10.00u.