Manuele therapie

 

Een vooraanstaande Nederlandse fysiotherapeut, Van der Bijl, onderzocht in de jaren '60 de effectiviteit van fysiotherapie. Hij concludeerde dat de behandelingseffecten daarvan met betrekking tot het bewegingsapparaat nog al eens onbevredigend waren. Hij kwam tot de conclusie dat ieder mens zijn individuele bewegingspatroon heeft. Dat probeerde hij zo objectief mogelijk te bepalen door allerlei metingen.

 

Zachte technieken

Bij de methode Van der Bijl worden alleen zachte technieken gebruikt om de bewegingsfuncties van gewrichten te herstellen. Zo worden de gewrichten van de wervelkolom, schoudergordel, bekkengordel, de extremiteiten of de schedelbotten behandeld en de beweeglijkheid hersteld. Bij fysiotherapie wordt alleen het beperkte gewricht behandeld.

 

Oefeningen en adviezen

Uiteraard krijgt u ook houdings- en bewegingsadviezen voor thuis. Ook worden eventueel bepaalde functiestoornissen geoefend, zoals bukken, tillen, reiken, lopen, fietsen, enzovoorts. In de oefenzaal van Fysio Vlissingen is daarvoor volop geschikte apparatuur beschikbaar.

 

Behandelduur

Na 3 à 4 behandelingen is er vaak al sprake van een duidelijke vermindering van de klachten. Meestal zijn er 6 behandelingen nodig om voldoende functieherstel te bewerkstelligen. Bij lang bestaande klachten zullen 6 behandelingen niet voldoende zijn. Als u al jaren chronische klachten heeft, zoals lage rugklachten, dan is de kans op terugkeer van de klachten groot. Deze kans proberen we te verkleinen door actief te trainen via het Medisch Trainingstherapie principe.

 

"Ik ben heel erg tevreden met de manuele therapie van Fysio Vlissingen! Door overbelasting kreeg ik schouder- en nekklachten en stuurde de huisarts mij door naar deze fysio-praktijk. Mijn gewrichten worden losgemaakt en spieren worden gekneed. Na 5 ˆ 6 behandelingen was het resultaat al duidelijk merkbaar en is een groot gedeelte van de pijn verdwenen!" Rob Zweedijk (patiënt)