Cursus Frozen Shoulder

23-10-2018

In juni van dit jaar heb ik de cursus Frozen Shoulder gevolgd in Oudenbosch. De cursus werd gegeven door Ruud Schuitemaker samen met Filip Struyf. Tevens werd de praktijkrichtlijn Frozen Shoulder besproken.

De diagnose Frozen Shoulder kan pas na drie maanden definitief  worden vast gesteld.  Het hele proces begint met een ontsteking van het schouderkapsel. Dit gaat gepaard met veel pijn en wordt gevolgd door  een periode van stijfheid (Frozen). De pijn en de  beweeglijkheid nemen af.  

In deze cursus zijn hele duidelijke behandeltechnieken en praktische oefeningen aangereikt om de Frozen Shoulder te behandelen. Uiteraard blijft de behandeling niet beperkt tot het schoudergewricht. Ook wordt het gebied van de wervelkolom en het schouderblad mee behandeld. Na een aantal maanden worden daarmee de stijfheid en de pijn minder

Uiteindelijk volgt de laatste fase van de Frozen Shoulder waarin de beweeglijkheid weer toeneemt en de pijn verdwijnt. 

Het was een hele praktische cursus.

In elke fase  van deze aandoening kan de fysiotherapeut u behandelen, uitleg geven - en praktische tips geven. Dan weet u wat u thuis voor oefeningen kunt doen en waar u rekening mee moet houden.  Zo kunt u zelf het herstelproces actief ondersteunen.