WILT U GEZOND 90 JAAR WORDEN

28-03-2018

In het blad Arts en Auto van januari 2018 stond het volgende artikel over Machteld Huber, die van Nederland de grootste Blue Zone ter wereld wil maken. Blue Zones zijn plaatsen in de wereld waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Mensen die in één van deze plaatsen wonen, worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit.

 

Als we het over gezondheid hebben denken wij altijd als eerste aan ons lichaam, aan onze pijntjes of wat we niet meer kunnen.

 

Maar gezondheid is veel meer dan dat!!!

 

Gezondheid bestaat uit de volgende onderwerpen:

 

·        Hoe voel ik mij lichamelijk?

·        Hoe gaat het mentaal met mij?

·        Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn eigen toekomst?

·        Lukt het mij te genieten van het leven?

·        In hoeverre kan ik meedoen in de samenleving?

·        Hoe ziet mijn dagelijks leven eruit?

 

Pas als je ziek wordt besef je dat ze alle zes belangrijk zijn.

 

Een arts richt zich meestal op hoe je je lichamelijk voelt.

Uit onderzoek blijft dat bij arbeidsongeschiktheid slechts 10% van de mensen uitvalt door een lichamelijke oorzaak. Terwijl 90% uitvalt door problemen op andere terreinen.

Als een huisarts meer tijd zou nemen of krijgen voor een eerste consult, dan zouden er minder mensen worden doorverwezen voor laboratorium onderzoek of naar de tweedelijns zorg.

 

Het roer moet om. Iedereen in de gezondheidszorg moet meer tijd nemen voor een patiënt. Om te kunnen bepalen hoe jouw gezondheid is kun je op www.mijnpositievegezondheid.nl een test doen, waarin 42 vragen worden gesteld.

De antwoorden die je gegeven hebt, brengen jouw Positieve Gezondheid in kaart. Dat gebeurt aan de hand van het spinnenwebmodel. Dat ingevulde model krijg je na het invullen direct in je mailbox. Je kunt het ook downloaden, opslaan of printen.

 

WAT KAN IK ERMEE DOEN?

Neem de uitkomsten mee naar het gesprek met jouw arts of hulpverlener.

Ga na wat je graag zou willen veranderen en bespreken.

 

De bedoeling van Machteld Huber is om van Nederland de grootste Blue Zone ter wereld te maken. Een Blue Zone is een plek waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven.

Bijvoorbeeld: Ga je met pensioen of vind je het leuker om door te werken? Waar ben jij gelukkig mee?

 

Bron: Arts en Auto januari 2018