Intercollegiaal overleg Oncologie- en Oedeemfysiotherapeuten

28-03-2017

Samen met de collega’s uit Zeeland die aangesloten zijn bij de NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Oncologie en de Lymfologie) komen we 4 keer per jaar bij elkaar. Op deze intercollegiale avonden worden verschillende onderwerpen besproken.

 

Met enige regelmaat hebben we ook een spreker, afgelopen keer was dat een patiënt die 11 jaar geleden hoofd-hals kanker heeft gehad. Deze man leeft nog dagelijks met de gevolgen van die ingrijpende operatie en nabehandeling. Hij spreekt door middel van een stemcomputer in zijn slokdarm. U heeft dat misschien ook weleens gezien: mensen die een vinger op een “dopje” in hun hals moeten drukken voordat ze kunnen praten. Zij produceren ook een bijzonder stemgeluid.

 

Het was goed om eens uit de mond van een ervaringsdeskundige te horen wat er allemaal bij zo’n operatie komt kijken en vooral wat de klachten zijn waar deze mensen jaren na de ingreep en de bestraling nog mee te maken hebben. En dan met name toegespitst op de klachten waar wij als fysiotherapeuten mee te maken hebben. Zo blijkt dat deze patiënten bijvoorbeeld veel last kunnen hebben van een schouder omdat de borstspier gebruikt kan worden voor reconstructie in het operatiegebied. Verder kan jaren na de bestraling nog bestralingsfibrose optreden met als gevolg dat spieren en huid erg strak komen te staan en bewegingen van de kaak en de nek in dit geval erg moeizaam verlopen.  Met de collega’s bekijken we dan, wat we het beste in dit soort gevallen kunnen doen om mensen te  helpen.

 

Dit zijn zeer zinvolle bijeenkomsten waar we met collega’s praten over ons mooie vak en de mogelijkheden die we hebben om mensen te helpen bij hun klachten.