Jaarcongres ClaudicatioNet 2017

28-03-2017

Sinds 2013 zijn wij als praktijk aangesloten bij het ClaudicatioNet Nederland. Dat wil zeggen dat wij geschoold zijn om mensen met etalagebenen te behandelen. Deze patiënten krijgen een programma op maat waarbij looptraining en leefstijl coaching de twee speerpunten zijn.

 

Het ClaudicatioNet is een netwerk van professionals die zich allemaal bezig houden met deze problematiek. Met elkaar proberen we de beste zorg voor de patiënten met etalagebenen te ontwikkelen en te geven.

 

Om lid te zijn van dit netwerk moeten de leden elk jaar scholing volgen die te maken heeft met de problematiek van deze patiëntengroep. En verder wordt er jaarlijks een congres georganiseerd in Den Bosch. Op zo’n congres spreken allerlei zorgverleners, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten,  onderzoekers over onderwerpen die voor deze doelgroep erg interessant zijn. En zo’n congres is het ideale moment om de leden van het netwerk op de hoogte te brengen van de toekomstplannen van het netwerk. Het congres is dus echt bedoeld om informatie uit te wisselen, collega’s te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.  

 

Een slogan die we dit congres bijna bij elke lezing en elke workshop te horen kregen was: zitten is het nieuwe roken. We  zitten met zijn allen veel te veel en veel te vaak en uit onderzoek is gebleken dat dit erg slecht voor ons is. Onze ouders zeiden het vroeger al: rust roest.

 

Het is dus zaak dat wij mensen motiveren om in beweging te komen. Dat wil niet zeggen dat iedereen ineens naar de sportschool moet of moet gaan joggen of hardlopen. Het gaat erom dat we mensen bewust maken van hun gedrag en ze er op wijzen dat je niet altijd met de lift hoeft te gaan maar ook eens de trap kunt nemen. Neem eens wat vaker de fiets of de benenwagen en laat de auto wat meer staan.

 

Vaak denken mensen dat ze veel in beweging zijn maar als we mensen vragen om eens een dagboekje bij te houden gedurende een week dan komen veel mensen tot de conclusie dat ze ook best erg veel zitten op een dag. En daar willen we mensen van bewust maken.

 

Blijf niet teveel zitten en kom in beweging.