Lezing bewegen bij kanker

30-01-2017
Oncologie; de invloed van kanker op het bewegend functioneren. En de rol van de fysiotherapeut.
 
Op dinsdag 10 januari 2017 ben ik naar bovengenoemde interessante lezing van het Nederlands Paramedisch Instituut geweest. Aan de hand van een aantal onderzoeken vertelde dr. Martijn Stuiver iets dat we eigenlijk al weten. Bewegen is goed voor de mens. Maar met onderzoeksresultaten kon hij nu ook laten zien dat het daadwerkelijk zo is.
 
Uit onderzoek zijn heel wat belangrijke zaken naar voren gekomen, een aantal daarvan zal ik voor u op een rijtje zetten:
 
  • In Nederland krijgen 2100 mensen jaarlijks kanker omdat ze te weinig bewegen
  • Lichaamsbeweging verlaagt het risico met 20-30% van m.n. borstkanker, darmkanker en baarmoederslijmvlieskanker)
  • In beweging blijven tijdens de chemo zorgt ervoor dat je de chemo vol kunt houden zonder dat de dosis bijgesteld dient te worden.
  • In beweging blijven tijdens de chemo of bestraling zorgt ervoor dat mensen weer eerder functioneren in de maatschappij en hun werk weer kunnen hervatten.
 
Wanneer mensen kanker krijgen en daarvoor behandeld worden kan dit consequenties hebben voor het bewegen. Je kunt je voorstellen dat operaties,met littekens, beperkend kunnen werken op de beweeglijkheid. Maar ook de vermoeidheid bij kanker patiënten weerhoudt ze er vaak van om te gaan bewegen.
 
Nu blijkt uit onderzoek dat bewegen onder supervisie, dus bij een getrainde oefentherapeut of fysiotherapeut, goede resultaten oplevert.
 
Het is van belang dat de behandeling plaatsvindt bij de daartoe opgeleide oedeem – en oncologiefysiotherapeuten. Zij zijn op de hoogte van de bijwerkingen van de medicijnen en de gevolgen van de verschillende chirurgische ingrepen op de mogelijkheid tot bewegen.
 
Het was een zeer interessante lezing waarbij het vooral erg prettig was om te merken dat wat wij al jaren in de praktijk zien nu ook wetenschappelijk onderbouwd is. Dat is weer van belang om zorgverzekeraars te overtuigen van het belang van onze behandeling en begeleiding.