Fred en Ellen bezochten lezing over borstkanker

01-12-2016

Maandagavond 14 november zijn Fred en Ellen naar een bijeenkomst in Vlaardingen geweest. Samen met collega’s oedeemfysiotherapie uit de regio Rotterdam en Den Haag hebben we geluisterd naar een zeer heldere lezing van dr. Luc Strobbe. Hij is oncologisch chirurg in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

 

Zijn voordracht had als titel “Borstkanker in beweging”. Er wordt nu gewerkt met behandelingen op maat, omdat er heel veel verschillende tumoren zijn. Ook de verschillende leeftijdsgroepen spelen een grote rol. Bijvoorbeeld de leeftijdsgroep onder de 35 jaar: bij deze groep patiënten spelen ook andere zaken mee bij de behandeling. Hebben ze nog een kinderwens, daar moet rekening mee gehouden worden als een behandeling met chemotherapie en/of bestraling gestart wordt.

 

Van alle borsttumoren is 4 à 5 % erfelijk. Vroeger werd je eerst geopereerd, dan werd de chemotherapie gestart en dan volgde eventueel de bestraling. Nu wordt er bijvoorbeeld ook gestart met chemotherapie voor de operatie bij een te grote tumor, die anders niet te opereren zou zijn. Door de MammaPrint methode kan bij hormoongevoelige tumoren bepaald worden bij welke vrouwen wel  en bij welke vrouwen geen aanvullende chemotherapie noodzakelijk is. Ook wordt er tegenwoordig in bepaalde gevallen een bestraling gegeven tijdens de operatie waarin het tumorweefsel verwijderd wordt. Het zogenaamde jodiumzaadje speelt een belangrijke rol in de behandeling voor vrouwen met borstkanker. Al die ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor “onze” behandelingen. Voor meer informatie en/of vragen hierover kunt u altijd bij ons terecht.